Echt scherp

 
scherp9.jpg
 

Met allerlei vernuftige technieken aan boord van je camera is het vrijwel onmogelijk om nog onscherpe foto’s te maken. Maar de praktijk is weerbarstig. Soms hebben je foto’s toch net niet de scherpte die je verwachtte. Scherpte in de fotografie moet je niet verwarren met scherptediepte. Dat is een ander begrip en gaat over de hoeveelheid scherpte van voor naar achteren in een opname. In een normale foto moet het deel waar je op scherp hebt gesteld ook haarscherp zijn. Vertrouw nooit 100% op je autofocus van je camera. Die kan soms een andere keuze maken, zeker als je dat volledig automatisch doet. Zelf blijven opletten dus.

Hoe je echt scherpe foto’s krijgt is eigenlijk heel eenvoudig. Drie tips die je niet moet vergeten.

TIP 1

Let op je sluitertijd. Vaak is een te langzame sluitertijd oorzaak van onscherpe foto’s. Zeker als je uit de hand fotografeert. Een simpele regel is: je langste brandpunt van de lens die je gebruikt vertaalt naar de minimale sluitertijd. Dus een 18-200mm lens heeft een minimale sluitertijd van 1/250. Een lens van 50mm: 1/60. Als je deze vuistregel hanteert heb je minder kans op bewegingsonscherpte door te langzame sluitertijd. Kom je tekort in je belichting, dan kun je natuurlijk een ander diafragma kiezen of je ISO aanpassen.

TIP 2

Zorg dat je stil staat, je ellebogen tegen je lichaam drukt, de benen ietsje gespreid en dat je je adem op het moment van afdrukken even inhoudt. Zo voorkom je dat je te veel beweegt. Hanteer de camera op de juiste manier zodat het zwaartepunt in je hand ligt. Zoek steun. Leun tegen een boom of muur, kniel en ondersteun jezelf en je camera voor lage standpunten. Hou de camera altijd met twee handen vast, ook als je camera een smartphone is.

TIP 3

Gebruik een statief. Ja, een statief is onhandig, zwaar (aan een licht statief heb je niks) en soms een gedoe om op te zetten. Maar je krijgt er wel haarscherpe foto’s door. Vergeet niet je Image Stabilyzer op je lens uit te zetten. En weer aan te zetten als je uit de hand gaat fotograferen.

Nog steeds onscherpe foto’s? Misschien je lens schoonmaken, je autofocus-methode aanpassen of als je met de hand scherp stelt je oogcorrectie bij het oculair aanpassen.

ボケ Bokeh!

 
 
Bokeh2.jpg
 

Je hebt het vast wel eens gehoord of gelezen: Bokeh. Een mysterieuze term afgeleid uit het Japanse Boke, dat je uitspreekt als Bokè. Met de klemtoon op de e. En de o als de o in bok. Vaak wordt de term verkeer uitgesproken, net zoals uit die Engelse TV-serie van Mrs. Bouquet i.p.v. Bucket.
Bokè of Bokeh dus. Om de correcte uitspraak van het woord 'boke' door Engelstaligen te bevorderen voegde fotograaf Mike Johnston de letter 'h' toe.

Wat is het

Bokeh betekent letterlijk: vage of onscherpe achtergrond en komt voor bij een bepaalde instelling van het objectief. Het zijn dus die delen in de foto die niet in het scherptevlak liggen en niet de eventuele bewegingsonscherpte. Bokeh wordt bepaald door het ontwerp van het objectief. Hierbij speelt de vorm van het diafragma een rol, maar ook de plaats in het objectief en de manier waarop een objectief is gecorrigeerd voor sferische aberratie.

Het diafragma in een objectief bestaat uit meerdere z.g. lamellen. De hoeveelheid en de vorm van de lamellen bepalen in combinatie met de ingestelde diafragma waarde, de aard van het bokeh. De onscherpte doet zich in principe voor als een vage cirkel. De vorm van het onderwerp bepaalt in hoge mate hoe de vorm van de onscherpe cirkel zal zijn.

Er zijn zelfs speciale lenzen voor sommige camera’s die het onscherpte effect extra accenturen omdat ze een speciale constructie van de lamellen hebben. Met een macrolens bereik je ook mooie resultaten.

Hoe krijg je nu mooie onscherpe heldere cirkels?

In elk geval door met grote diafragma openingen, weinig scherptediepte dus, te fotograferen. Het nadelige effect van de vorm van de diafragma lamellen is dan het minst zichtbaar. Ook lenzen met langere brandpunten doen het beter vanwege de afstand tot de onscherpe achtergrond. Lichte delen in de achtergond zoals reflecties, weerkaatsingen of heldere voorwerpen geven het meeste effect. Hoe verder deze zich van het scherpstelpunt bevinden, hoe groter de bokeh cirkels. Ook de lichtrichting is van belang. Hoe meer tegenlicht hoe transparanter het bokeh.

bokhart.jpg

In plaats van de bekende ronde bollen kun je ook je eigen bokeh figuurtjes maken. Bijvoorbeeld hartjes. Maak een cirkel van zwart papier in de maat van je objectief en knip daar een vorm in het midden uit. Hou het zwarte papier tegen de lens of bevestig met tape, en test je eigen Bokeh figuurtje. Leuk!